Kuchyň jako ze škatulky

Jednou nebo dvakrát ročně si vaše kuchyň zaslouží zevrubnější úklid. Kvůli vaření a pečení se v této místnosti usazuje mastnota a nečistoty, kterých je třeba se zbavit. Kuchyně by měla zůstat nejčistším a nejhygieničtějším místem celé domácnosti. Přinášíme vám sedm triků, díky kterým se vaše kuchyň bude lesknout po celý rok.
mísa ovoce
1.       Čistá trouba
Pokud nevlastníte troubu se samočištěním, budete se muset do čištění pustit sami. Nechcete-li používat chemické čističe, můžete zkusit přírodní metodu. Vytvořte si pastu z jedlé sody a vody. Stačí smíchat 5 lžic jedlé sody a 5 lžic vody. Před nanesením pasty je potřeba přikrýt všechny otvory v troubě fólií nebo papírem na pečení. Pastu nechte působit přes noc. Druhý den by měly jít skvrny odstranit plastovou škrabkou. Na závěr otřete povrch hadříkem. Stejným způsobem je možné vyčistit i znečištěné plechy na pečení.
2.       Čistý sporák
Ať je to sporák se sklokeramickou deskou, elektrickými plotýnkami nebo plynový, ani jeden se nevyhne připáleninám. Pokud se jich nezbavíte ihned po vaření, můžete se u čištění pořádně nadřít. Lepší je nechat sporák po dovaření mírně vychladnout a vyčistit jej, když je ještě vlažný. Drobné nečistoty smyjete pomocí citrónové šťávy. Na větší skvrny můžete použít kyselinu citronovou, kterou necháte 10 minut působit a poté jí setřete vlhkým hadrem. Na nejhorší připáleniny platí opět jedlá soda.
plynové hořáky
3.       Čistý dřez
Víte, že ve dřezu se shromažďuje více bakterií než na toaletě? Aby byl dřez skutečně čistý, pravidelně jej vymývejte horkou vodou a saponátem, který rozpouští tuk a má antibakteriální účinky. Nerezový dřez snadno vyčistíte pomocí kartáčku a prášku do pečiva. Plastovým a keramickým povrchům věnujte péči s hadříkem nebo houbičkou a univerzálním čističem. Vodnímu kameni předejdete tak, že budete dřez otírat každý den suchým hadříkem z mikrovlákna (nejlépe po každém použití).
4.       Čistý odpad
Nezapomeňte na pravidelný výplach odpadu čističem odpadních vod.
5.       Čistá lednička
Police a zásuvky umyjte ve vaně horkou vodou s univerzálním čisticím prostředkem nebo octem. Mezitím vyčistěte vnitřek ledničky směsí jedlé sody, vody a mýdla, která jí dezinfikuje a zároveň provoní.
6.       Čistá pracovní plocha
Pracovní desky můžete snadno vyčistit s použitím citronové šťávy, soli a papírové utěrky.
7.        Čistá myčka
Myčka by měla být vyčištěna jednou měsíčně pomocí speciálních mycích prostředků.

Kuchyň jako ze škatulky

5 (100%)2